Klima Gazı
Araçlarda bulanan klima hayatımızdaki konfor elemanlarından biridir. Ortamdaki havanın sıcaklığını veya soğukluğunu sağlayabilmek için havayı soğutan veya nemini alan bir ünitedir.
Klima gazı atmosferik basınçta kendiliğinden buharlaşmak ve buharlaşırken içerisinde bulunduğu havanın sıcaklığını üzerine alarak havayı soğutan akışkandır.
Otomotiv klimalarında atmosferik basınçta kendiliğinden buharlaşan ve buharlaşırken içerisinde bulunduğu havanın sıcaklığını, üzerine alarak havayı soğutan R-12 (feron) ve R134a gazları kullanılmaktadır. Feron gazı klor, flor ve karbondan oluşan ve kimyasal formülü CCL2F2 olan bir gazdır. İlk geliştirilen klima sistemlerinde akışkan olarak feron gazı kullanılmıştır. 1995 yılına kadar klima sistemlerinde ağırlıklı olarak kullanılan feron gazı 1 Ocak 2001 tarihi itibarıyla kullanımı yasaklanmıştır. Feron gazının yasaklanmasının nedeni ozon tabakasının delinmesi ve global ısınmada oynadığı roldür. Dünya atmosferinin üst kısmında bulunan ozon tabakası dünyaya gelen güneş ışınlarının insan sağlığı için zararlı olan kısımlarını yansıtmakta ve bunların dünyaya ulaşmasına engel olmaktadır. Ozon tabakasında meydana gelen bu delikten yeryüzüne ulaşan bu zararlı ışınlar insanlarda cilt kanserine neden olmakta, ayrıca havanın sıcaklığını arttırarak dünya ikliminin değişmesine neden olmaktadır.
R12(Feron)Gazının Özellikleri:
R134a Klima Gazının Özellikleri:
R134a klima gazı ozon tabakasına zarar vermemekte ancak sera etkisine yol açmaktadır. Sera etkisi atmosferin ısı önleme özelliğini azaltma etkisi. Bu etki sonucu yer kürenin ısısı artmaktadır. R134a gazı Ekim 1993 yılından itibaren ülkemizdeki araçlarda kullanılmaya başlamıştır.
R410a klima gazı ozon tüketim katsayısının sıfır oluşu ile çevreye dost bir gazdır. R410a klima gazı yüksek çalışma basıncı ve soğutma kapasitesine sahiptir. R410a uçucu ya da çok uçucu florinli hidrokarbon bir gazdır.
Otomobillerde klima sistemi temel bir fonksiyon haline gelmiştir. Otomobillerde 1990 yılından itibaren klimalı araç sayısı yıldan yıla hızlı bir artış göstermiştir. İç kabin konfor şartını sağlayabilmek için gerekli olan parametreler (sıcaklık kontrolü, hava sirkülasyon kontrolü, nem kontrolü, havanın temizlenmesi) klima sistemi sayesinde gerçekleştirilebilmiştir.
Araçta klima sisteminin enerji tüketen ve motordan güç çeken bir sistem olduğu unutulmamalıdır.
Klima sistemi, ile ilgili pratik bilgilerin kullanımına önem verilmelidir. Örneğin kışın hava giriş kanallarındaki kar ve buz temizlenmeli, klima devredeyken camların ve tavan penceresinin kapalı olmasına dikkat edilmeli, araç uzun süre güneş altında park edilmişse camlar açık olarak 2–3 dakika seyahat edildikten sonra klima çalıştırılmalı, klima sistemi her ay en az 10 dakika çalıştırılarak sistemin yağsızlıktan dolayı hasar görmesi önlenebilir, motorun aşırı ısınması durumunda klima sistemi kapatılmalıdır.
Viskozite tanımlamalarında yer alan W harfinin 'Weight' (Ağırlık) anlamına geldiğini düşünmek yaygın bir yanlış anlamadır. Bu harf, aslında 'Winter'(Kış) anlamına gelmektedir.
KLİMA GAZI EKSİLİR Mİ?
Klima gazının eksilmesindeki temel neden sızıntıdır. Klima sisteminde kırık veya çatlak yoksa kış aylarında klimayı kullanmadığımız sızdırmazlık elemanı olan klima yağı sistemde devir daim yapamaz ve yaz aylarında klimayı açtığımızda işlevini yerine getiremez. Eksilmiş olur.
KLİMAYA FAZLA GAZ BASILIRSA NE OLUR?
Klima gazını fazla koyduğumuzda kompresörü zorlayacak ve bozacaktır. Kompresöre sıvı halde klima gazı gelmesi de kompresörü zorlayacak ve bozacaktır. Bunun sebebi sıvılar gazlar gibi değildir sıkıştırılamaz. Kompresör pistonlarıyla gazı emip sıkıştırırken, sıvı maddeyi sıkıştıramayacağından kompresör arızasına sebep olur.
Sosyal Medyada Paylaşın:
Otomobilinizin garantisi bozulmadan, güvenle hizmet alabileceğiniz Garantili Oto Servis üyesi servislere web sitemizden kolayca ulaşabilirsiniz.
Tüm Servisler